Att arbeta på Coca-Cola VS. Ubuntu

Coca-Cola Company är kända för att ha kritiserade arbetsförhållanden som inte lever upp till vad de säger sig att vara. Enligt Coca-Cola själv så finns det gemensamma verktyg och riktlinjer för att säkerställa en hög standard när det gäller arbetsvillkor och såväl fysisk som psykosocialarbetsmiljö. Detta lanserade i januari 2007 och baseras på bl.a. International Labour Organization's principer. Även fast Coca-Cola utger sig för att följa dessa principer och värna om sina medarbetare så cirkulerar det information om barnarbete i El Salvador och mord på fackmedlemmar i Colombia.


El Salvador
Enligt en rapport från Human Rights Watch (HRW) köper det multinationella företaget Coca-cola in stora mängder socker från ett av El Salvadors största raffinaderi, Central Izalco. Detta företag ska enligt Coca-cola ha en strikt policy om barnarbete och sägs övervaka sina anställda för att undvika att minderåriga arbetar ute på sockerfälten. Trotts detta har barnarbete påkommits inom företaget. I en rapport som släpptes 2004 kritiserade organisationen HWR starkt de företag som samarbetar med Central Izalco samt uppmanade dem att ta mer ansvar för att företagets policy ska följas.


Det finns inga exakta uppgifter på hur många barnarbetare som arbetar på sockerplantagerna, det tros handla om ca 30 000 barn, en del inte äldre än åtta år. Benjamin Smith som är representant för organisationen International Labour Organization (internationella arbetsorganisationen) i El Salvador menar att jämfört med annat jordbruk så är att arbeta på sockerplantagen det absolut farligaste. Åldersgränsen för att arbeta på plantagerna är egentligen 18 år, eftersom arbetsförhållanden anses vara så pass farliga.  Arbetstiderna är långa och en stor hälsorisk med sår och brännskador.

El Salvador har en produktion på mer än 225 000 ton socker per år och är den näst viktigaste jordbruksproduktionen i landet, utan den skulle landets ekonomi kollapsa. Kan detta vara anledningen till att det är möjligt för ett företag som coca-cola att undgå både deras egna och landets policy angående barnarbete?


På coca-colas hemsida tas ämnet upp under rubriken "missförstånd kring Coca-cola" där det enda som skrivs om det är att "The Coca-cola Company stöder inte utan tar avstånd till barnarbete". Ett utförligt svar till de ryktena som cirkulerar om företagets inblandning i barnarbete?

Colombia

Mellan 15-27 mars år 2004 beslöt sig arbetare i Coca-Colaindustrin i Colombia att hungerstrejka i ett desperat försök att förbättra deras arbetsvillkor. Som fackföreningsman är det livsfarligt att uppehålla sig i Colombia, då ungefär 2000 fackföreningsmän har blivit mördade under de åtta senaste åren av högerorienterade paramilitärer.


Colombia är rikt på mineraler, som kol och har den näst största regnskogen, efter Brasilien. Därför faller detta land offer för multinationella företag, mestadels från USA som har ett stort intresse av att ha sina industrier där.


Coca-Cola har runt om i världen fått ett rykte om sina övergrepp på fackföreningsmännen, lokala samhällen och miljön och inte minst för sina låga löner. Coca-Cola använder som tidigare har nämnts mycket vatten till sin produktion, inte mindre än nio liter vatten behövs för att producera en liter Coca-Cola. Tydligen har Coca-Cola kunnat köpa vatten, till ett pris som den colombianska regeringen kommit fram till, som är mycket lägre än det pris en colombian betalar för sitt vatten. Hur kommer det sig? Ser inte Colombia sin chans till att tjäna pengar? Är deras behov av industrin så stor att de måste ta till vissa medel för att locka och behålla dem i sitt land?


Med tanke på att Colombia är ett land som kan erbjuda naturtillgångar som regnskog och billig arbetskraft borde det vara Coca-Colaindustrin som ska kämpa för att få ha sin industri där, och inte Colombia som ska känna ett privilegium för att få ha industrin i sitt land. Denna hungerstrejk är en bit på väg mot att försöka möta och sätta dessa multinationella, rika och mäktiga företagen på plats.


Tycker du att det här verkar intressant?
Klicka in på http://www.corpwatch.org/article.php?id=10578 för att läsa mer om situationen i Colombia.
Vill du läsa om barnarbetet i El Salvador kan du klicka in här: http://www.corpwatch.org/article.php?id=11379 eller här - http://www.politiken.biz/coca-cola.htm .



Ubuntu- Bättre arbetsförhållanden


Ubuntu är som tidigare nämnt en Rättvisemärkt Coca-cola med påstådda rättvisemärkta ingredienser. Den enda ingrediensen i Ubuntu som är rättvisemärkt är sockret.

Detta socker odlas i Malawi, Zambia samt Kasintula av människor med bättre arbetsförhållanden och ekonomiska villkor. Sockerodlarna i Kasintula tjänar sex gånger mer än landsgenomsnittet tack vare Fairtrade-certifieringen.[1]


Dessutom sker inget barn samt slavarbete eftersom man arbetar emot bägge dessa. Rättvisemärkt menar att genom främjning av handeln där samhället och människans utveckling sätts i fokus kan fattigdom och social utslagning undvikas. Man talar om en rättvis handel, där handeln ska vara öppen med respekt för alla parter. En av de generella kritierna för en rättvis handel är just en tillmötesgående dialog där alla parter ska kunna vara delaktiga, även utvecklingsländerna.


Köparen av en Fairtrade produkt, så som Ubuntu, bidrar med ett extra ekonomiskt tillskott utöver minimipriset. Detta tillskott används för att kunna utveckla samhället både socialt och ekonomiskt genom t.ex. nya skolor, hälsovård, daghem och nya bostäder. Ibland används även detta tillskott till ekologisk produktion. Beslutet om hur tillskottet (premien) ska användas beslutas demokratiskt av odlarna, vilket gör denna premie till en bidragande process även för en demokratisk utveckling.

Förutom de vanliga villkoren för rättvisemärkt går även 15 % av Ubuntus försäljning tillbaka till sockerodlarna för att kunna bygga nya dricksvattenbrunnar samt skolor.


 Intressant va? Klicka in här för att lära dig mer! http://www.rattvisemarkt.se/

/ Ellen, Elin, Stephanie, Amanda, Lina


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0