BJ

Hur arbetar Ben and Jerrys för att bevara miljön?

Ben and Jerrys arbetar inte bara för att få sina glassar rättvisemärkta. De arbetar på flera sätt för att hjälpa miljön (eller åtminstone inte förstöra den mer). År 2004 började deras glassfabrik i Holland använda sig av 100 % förnybara energikällor - vind, sol, biomassa och vatten.  De undersöker om det går att återvinna glass som går till spillo genom att förvandla den till energi i en biogasomvandlare. De använder energilampor och 100 % förnybar energi där det är möjligt.[1]


Det hemsidan inte talar om är var de använder förnybar energi, hur bra energilampor egentligen är, eller hur en biogasomvandlare skulle fungera - alternativt ha för positiv inverkan på miljön. Det här kan ha flera förklaringar, varav en kan var att sidan är i marknadsförings- och informationssyfte för konsumenter, då den här sortens information kanske inte uppfattas vara lika viktig. Ett annat alternativ är att saker kanske inte är så bra som de verkar vara, vilket gör att man väljer ut delar av sanningen att berätta.


Biogas?

För att framställa den förnybara energigasen biogas, kan en biogasomvandlare bryta ner restprodukter från växt- och djurriket (exempelvis matavfall, alltså kompost) i en anaerob miljö.[2]


Problemen för Ben and Jerrys är förmodligen att glass har en annan konsistens än vad vanliga matrester har. Så om Ben and Jerrys aldrig kommer att lyckas omvandla glasspillret, vad ska man då göra med det? Det måste finnas ett bättre användningsområde än att låta detta gå till spillo?


Det första jag kom att tänka på är att en stor del av jordens befolkning är undernärda. Folk är i behov av mat för att kunna överleva. Nej, man skulle förmodligen inte kunna mätta alla som är i behov av mat genom att ge de glasspiller. Dessutom så lär det finnas en anledning till att det faktiskt finns glass som inte säljs, och alltså kanske inte bör ätas av människor. Det krävs heller inte mycket tankeverksamhet för att förstå att glass inte är det bästa sättet att mätta hungriga människor på. Och i och med att glassen förmodligen inte kommer att kunna ätas av människor (det finns ingen information kring varför det bildas så mycket glass som blir restprodukter eller varför glassen inte säljs) så försvinner också möjligheten att glassen kan säljas.


Så om man inte kan se till att människan får nytta av glassen, varken i form av dessert eller i form av elektricitet, så kanske man kan se efter om det är något som går att åtgärda vad gäller produktionen av glassen. Förmodligen har Ben and Jerrys redan åtgärdat det som går, men vi kan ändå inte utesluta möjligheten att maskinerna och tillverkningen går att förändra så att glasspillret förminskas.


Glassen behöver göra nytta någonstans, för att åtminstone jag skall tycka att det är en hållbar produktion. Jag säger inte att glassen nödvändigtvis behöver omvandlas till biogas, det skulle förmodligen ändå vara en dyr process i och med att glass inte må vara det billigaste bränslet att framställe el med. Förvisso skulle det förmodligen vara värt att ta till vara på glassen och omvandla den till energigas, även om det vore dyrt, eftersom att det är bättre att ta till vara på de resurser som finns än att låta det försvinna till ingenting. När spillret ändå finns, alltså.


/ Anna

[1] http://www.benjerry.se/recycling/

[2] http://www.eon.se/templates/Eon2TextPage.aspx?id=48808&epslanguage=SV


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0