Coca-Cola, en miljöbov eller ett miljöföredöme?
Det krävs nio liter rent vatten för att tillverka en liter coca-cola. Varje år använder coca-cola globalt 300 miljarder liter vatten i sin produktion. Varje coca-cola fabrik förbrukar upp till 1,5 miljoner liter vatten dagligen. Samtidigt råder det vattenbrist i en rad länder världen över, inte minst i Indien där företaget har 90 fabriker placerade. Rapporter om förhöjt pH-värde och höga halter av tungmetaller i dricksvattnet har cirkulerat och fått stor uppmärksamhet i media. Kvinnorna i delstaten Kerala startade år 2005 en kamp mot de stora läskföretagen som de hävdar har förorenat deras dricksvatten samt torrlagt flera brunnar och vattenreservoarer i norra Kerala.
Debattören Vandana Shiva skriver i en artikel i Dagens Nyheter att avfallsvattnet från fabrikerna i Kerala dumpades i byns torra borrbrunnar som endast var konstruerade för förvaring av torrt avfall. Under regnperioden sägs avfallet ha spridits sig till risfällt, brunnar och kanaler. Detta ska ha resulterat i att de 260 borrade brunnarna som myndigheterna hade avsatt till dricksvatten torrlades. Prover som ska ha gjorts på avfallet från fabrikerna sägs innehålla stora mängder kadmium och bly, som är cancerframkallande och kan leda till njur- och leverskador. Medlemmar i den anti-coca-cola rörelsen som uppstod i samband med de nya fabrikerna hävdar att de sex månader efter att fabriken öppnade kände att vattnet smakade annorlunda och att de kliade på kroppen när de tvättat sig. Det dåliga vattnet gav upphov till att kvinnorna istället var tvungna att gå till fots dryg en halv mil om dagen för att hämta rent dricksvatten.
Kritiken mot det stora läskföretaget resulterade i att många delstater i Indien förbjöd försäljningen av coca-cola och frågan togs upp i Högsta domstolen i huvudstaden Delhi. I januari förra året förändrades läget då en indisk oberoende utredning fastslog att det inte var något fel på vattnet. Tidigare har utredningar gjorts angående vattnet men med olika resultat.
Vandana Shiva menar att det stora läskföretaget har monopoliserat dryckesmarknaden genom att köpa upp de indiska läskföretagen och byta ut inhemska läskedrycker mot sina egna märken. I dessa drycker används det dessutom majs, för att göra dryckerna ännu sötare, vilket leder till att det blir mindre majs över till Indiens befolkning. Shiva menar att företagen fråntagit Indiens fattiga tillgång till billig basmat. Cola företagen har även valt att byta ut de vanliga sötningsmedlen mot sockerrör (gur och khandarsi) vilket ger stor skada för de bönder som främst försörjt sig på sådan produktion. Hon menar att de stora läskföretagen har en ofantlig makt att påverka, inte bara flaskans innehåll.
Per Bodor, informationschef på Coca-cola Sverige har svårt att något negativt med företaget. Han menar att de istället bidrar till sysselsättning och ekonomisk utveckling i över 200 länder. Han menar också att de sjunkande grundvattennivåerna snarare beror på den övriga industrin och jordbruket samt att nederbörden har minskat från tidigare år. Bodor menar att coca-colas fabriker endast står för en ofantligt liten del av vattenförbrukningen . Han pekar även på att Coca-cola har bundit sig till ett avtal där de lovat att ge tillbaka det vatten som de förbrukat.
Denise Knight som är chef för hållbar vattenanvändning på Coca-cola menar att företaget idag bedriver vattenarbete på tre olika sätt. Det första är att effektivisera den mängd vatten som används i produktionsprocessen. Det andra är att man jobbar med att försöka få alla lokala bryggerier att installera reningsvärk som ska rena avloppsvatten från produktionen så att det blir hållbart för marint liv. Enligt företaget självt har 84 procent av vattnet den nivån redan nu. Företaget beskriver även att de arbetar tillsammans med olika partners i olika länder för att återge det vatten man tidigare tagit från naturen, samhällen och ekosystem. Coca-cola satsade förra året drygt 120 miljoner kronor för att skydda sju av världens viktigaste sötvattenresurser tillsammans med WWF.
Räcker detta för att återställa de 300 miljarder liter vatten som företaget omsätter per år och går det verkligen att återställa det vatten man tidigare förbrukat?
/ Coca-Cola VS. Ubuntu
(Elin)