Det är männens fel! (eller?)
Hejsansvejsan! Vi i Sopgruppen har hittat en artikel om hur män och kvinnor påverkar miljön (sociologi!). Här har vi skrivit en sammanfattning!
Anja Carlsson-Kanyama arbetar på Totalsförsvarets forskningsinstitut FOI som forskare med inriktning på klimat och kön. Hon har undersökt om det är män eller kvinnor som påverkar miljön mest, och har kommit fram till att det är män och att kvinnor drabbas hårdare av klimatförändringarna. I en intervju med tidningen "Arbetaren" berättar hon om sin forskning.
Ett problem är köttkonsumtionen. Anja Carlsson-Kanyama har hållit många föredrag om kvinnors och mäns köttkonsumtion. Det går åt mycket energi till att producera kött och det sägs att män äter mer kött än kvinnor.
I sin forskning har hon kommit fram till att män generellt konsumerar mera energi än vad kvinnor gör och då släpper ut mer koldioxid. Det handlar också om vilken inkomst man har, i de olika inkomstgrupperna använder män mer energi än kvinnor. Carlsson-Kanyama påstår att män lägger sina pengar på prylar som tar mer energi.
I södra delarna av världen och i utvecklingsländer faller kvinnor offer för klimatförändringarna. Ett exempel hon tar upp är översvämningar; Kvinnor kanske inte har lärt sig att simma och har kläder som gör det svårare att klättra i träd och då blir det svårare att överleva översvämningar. Även vattenhämtning är ett problem då kvinnorna får gå längre i värmen för att hämta vatten.
Carlsson-Kanyama antyder att eftersom energiförbrukningen hos män är större så ligger ansvaret hos männen att dra ner på köttätandet och att köra bil. Många råd som rör energiförbrukning och hur man kan hjälpa miljön är indirekt riktade till kvinnor då det handlar om hushållssysslor och hon menar att fler råd borde riktas åt män.
Artikeln tar upp en del undersökningar som har gjorts kring klimat och kön.
Rapporten "Kvinnor, män och energi: makt, produktion och användning" visar att ensamstående män i Sverige står för i snitt 20 procent mer energiförbrukning än ensamstående kvinnor.
Naturvårdsverket gjorde förra året en undersökning som visade att 69 procent av kvinnorna kan tänka sig äta mindre kött för att påverka klimatförändringarna mindre negativt, hos männen var det 45 procent.
För två år sedan gjorde Utrikesdepartementet en studie om jämställdhet och hållbar utveckling. Studien kom fram till att män orsakar mer koldioxidutsläpp än kvinnor i både rika och fattiga länder; en rik man har ett ekologiskt fotavtryck som är 28 gånger större än den fattigaste kvinnans.
Sammanfattning av artikeln "De unga kvinnorna är klimathoppet" (http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20090305) av Sara Jeswani
Vår kritik mot artikeln:
Anja Carlsson-Kanyama har säkert rätt i vissa saker men det blir på något sätt som att hon försvarar kvinnorna och en del av hennes argument är långsökta. Undersökningarna som presenteras i artikeln borde det ha stått mer om. Vi vet ju inte hur många som deltagit i undersökningarna, beroende på hur många personer man har frågat har procenten olika betydelse, det kan lika gärna vara en slump att resultatet blev som det blev.