eKOsystem
Kossornas påverkan på ekosystemet i Brasilien
Att kor fiser ut metan och på så sätt påverkar ozonskiktet är vi nu varse om. Men visste ni att kors foder även bidrar till skövlingen av Brasiliens skogar?
Våra svenska kor äter såklart gräs, men bara under de månader per år som vårt svenska klimat tillåter. Resten av året äter de ensilage blandat med ett proteinrikt foder som ska göra kossorna större så att de ger mer kött. Detta foder består till störst del utav sojaprotein som främst odlas på stora plantager på Sydamerikas slätter (mycket av produktionen sker på "cerrados" som består av savannliknande områden som ligger i anknytning till regnskogarna i Brasilien) som sedan transporteras upp till Sverige via båt. I och med vår ökade konsumtion av kött ökar även efterfrågan på sojaproteinet vilket leder till att allt mer cerrado måste skövlas för att få plats med allt fler sojaplantage. Detta skapar en massa problem, då Cerradon (som är världens mest artrika savann) skövlas kommer även många viktiga växt och djurarter att utrotas vilket kommer att ge rubbningar i ekosystemet. De arter som hotas är bland annat manvarg, jättemyrslok, bladskärarmyra.
En annan negativ konsekvens utav sojaplantagen är att de olika urbefolkningar som bor i de skövlande områdena kommer att drivas bort från deras hem. Enligt världsnaturfonden bidrar även den ökade sojaproduktionen till att småbönderna konkurreras utav större företag.
Kornas påverkan på ekosystemet i Sverige
Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, håller man det svenska odlingslandskapet öppet genom att välja svenska livsmedel. De artrikaste marker vi har i Sverige är våra ängar och naturbetesmarker. Artrikedomen är en följd av utnyttjandet av markerna för att producera foder till djuren under lång tid. Skulle man ta bort betesdjuren från dessa marker skulle man som kortsiktig följd få igenväxta marker och på lång sikt en förändring och förminskad artrikedom. Läs mer på:
http://www.wwf.se/source.php/1117132/wwf-1019700.pdf
http://www.lrf.se/Vi-arbetar-med-/Notkottsproduktion-/Fakta-om-kott-och-klimat
/kossorna