Framtiden och konflikter

Som i ett tidigare inlägg kom vi fram till att det finns organisationer som kämpar för skogen, dessa blir en sorts aktör på skogsmarknaden. Andra aktörer skulle kunna vara marknaden, efterfrågan efter papper. Det är ju ändå de som ställer krav, och det är också de som gör så att vi faktiskt har arbeten på alla pappersfabriker. Det är helt enkelt ett samarbete, ett växelspel som hålls i balans. Frågan är vad som händer om någonting ruckar på den balansen. Om efterfrågan ökar, i exempel i takt med en befolkningsökning. Det som behövs är mer kartonger till flingpaket, mer toalettpapper, fler böcker och undervisningsmaterial, fler flyttlådor, fler morgontidningar och fler telefonkataloger och annan reklam. En person får automatiskt en massa papper hem, och varje människa använder papper, kanske omedvetet bara genom att alla dagligvaror är inbundna i papper eller rent av består av papper.


Det intressantaste att kolla på är nog befolkningsökningen, för det är ju allmänt känt att större delen av jordens befolkning redan lever utöver jordens tillgångar. Och hela tiden föds fler människor, och många av dem kommer också att leva utöver jordens tillgångar. Det som borde ske är att alla minskar sina levnadsvanor och behov, för att fler ska kunna ta del av alla varor. Men det är svårt att ge upp sina vanor. Detta är dessutom ur ett miljöperspektiv, men om man kollar på den tekniska utvecklingen, så går den hela tiden framåt. En befolkningsökning ur detta perspektiv skulle leda till fler kompetenta tekniker och uppfinnare och utvecklare som kan föra tekniken vidare. Detta förutsätter såklart att den nya befolkningen får tillräckligt med undervisning och kunskap. En befolkningsökning leder också till fler konsumenter som stimulerar ekonomin. Det betyder att det kommer bli fler exporter och importer.


Gällande pappersbruken i Sverige så kommer såklart efterfrågan efter papper öka. Idag så finns det som sagt organisationer som värnar om skogarna, som ser till att träden hinner växa till sig, att det finns flera olika arter och att det inte skogarna skövlas bort. Frågan är hur de kommer att agera vid en befolkningsökning. Detta kommer såklart att ske gradvis, så successivt kommer förändringarna att ske. Det kan bli en konflikt eftersom att deras jobb är att skydda skogarna, men pressen från marknaden kan komma att ändra på detta. Några möjliga scenarion är att pappersanvändningen måste minska, eller att fler ytor avsätts för att plantera skog (vilket gör att befolkningen i städerna ökar när de inte kan sprida ut sig på samma sätt), kvalitén på pappren blir sämre för att kunna producera den efterfrågade mängden. Hursomhelst så kan detta vara en framtida konflikt, där en kompromiss är nödvändig. Frågan är bara hur den ser ut.

Det kan också bli så att man inte kompromissar. Efterfrågan är stor men det är samma mängd som produceras som idag. Det kan leda till skillnader mellan undervisningssätt och skillnaderna på matförpackningarna. Detta kan också leda till att en annan produkt ersätter pappret, och den kan mycket väl vara miljöfarlig. Detta betyder också att de länder som får tillgång till papper får högre status eftersom det då blir en lyx, och detta är då en klasskillnad. Ännu ett scenario är att som ovan, men att Sveriges ekonomi blir lidande om vi inte exporterar papper och trä, så Sverige behöver nödvändigtvis inte vara en del av den övre klassen.


Lösningen på detta eventuella problem måste som sagt bli en kompromiss. Först så måste man sätta skogarnas välbefinnande först, för allas utvecklings skull. Blir man vårdslös där, så kan det sabba ekosystem och i långa loppet skadar vi bara oss själva och planeten. Våra egna mänskliga behov måste nedprioriteras. Vi kommer att bli tvungna att minska på vårt användande, och tänka mer miljövändigt, som att återvinna och inte slösa i onödan. Och detta gäller inte bara papper. Detta gäller i stort sätt alla produkter vi använder. Vi måste börja snåla.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0