Kött - ett mått på rikedom?

I Sverige konsumerar vi varje år i genomsnitt 75 kg kött/person i EU är motsvarande siffra 85 kg och i USA är siffran uppe i 125 kg! Om man däremot går till utvecklingsländerna så ligger genomsnittet på runt 30 kg kött per år och person. En viktig sociologisk frågeställning när det gäller denna frågeställning blir att kött ses som ett mått på rikedom och därför blir eftersträvansvärt. När man är lyckad så kan man äta kött varje dag. Enligt Institutet för jordbruks- och miljöteknik och LRF så blir det utifrån en hållbar utvecklingssynpunkt helt ohållbart om varje människa i utvecklingsländerna skall komma upp till samma nivå av köttätande som vi i västvärlden ligger på.


I utvecklingsländerna så borde man rent ur en näringsämne synpunkt äta mer kött, medan vi i västvärlden å andra sidan hade mått bra av att dra ner på vår köttkonsumtion. Det krävs en omfördelning av resurserna för att världen ska kunna fungera hållbart, man borde även arbeta med att dra ned statusen för kött. En stor del av befolkningen i utvecklingsländer strävar efter att bli som vi, och om vi föregår med gott exempel och väljer att äta vegetabiliskt trots att vi har råd att äta kött så är det möjligt att köttförbrukningen kommer att gå ned inte bara pga. av tvång utan som en följd av att människor inte anser kött vara lika åtråvärt.


"När jag kan ge min familj kött varje dag, då vet jag att jag har lyckats" - detta citat kommer från en 42 årig jordburkare i Mali, och säger en del om den syn på mat som västvärlden har överfört till utvecklingsländerna. Så hjälp till att ändra den negativa trenden, ät vegetariskt, även om du har råd med oxfilé varje dag!
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0