Live on the Coke side of life?

Coca-Cola säljs i fler än 200 länder, och har en rad produkter i sitt sortiment som förutom läsk som Fanta och Sprite även har andra produkter som Mer, Bonaqua och Minute Maid Juice. I Kina däremot får Coca-Cola inte köpa upp landets största tillverkare av juice, Huiyuan Juice, eftersom det hade gjort Coca-Cola alltför dominerande på den kinesiska marknaden, som faktiskt är fallet i Indien där Coca-Cola har konkurrerat ut alla Indiska läskmärken och därmed fått många företag att gå i konkurs och många personer arbetslösa.


Ubuntu-trading är företaget som äger Ubuntu i Storbritannien. I Sverige är Saturnus Beverages är ett företag som inte bara lanserar egenproducerade produkter, som t.ex. Espresso House smaksättare till kaffedrinkar, eller glögg utan representerar även drycker som Aquad'or och Ubuntu. Ubuntu säljs i skrivande stund endast i Norge, Storbritannien och Sverige vilket är en betydlig skillnad jämfört med Coca-Colas marknad.


Reklam är ett av de konkurrensmedel som ett företag använder i sin marknadsföring för att öka försäljningen av sin tjänst eller vara. När det gäller att nå ut till sina målgrupper använder man sig av reklam i tidningar, genom tv-reklamer, datorer, och utomhusaffischering. Reklamen blir alltmer påkostad, man försöker få sin reklam att väcka intresse och sticka ut från mängden. Reklamen består oftast av stora bilder av vackra människor, eller glassiga miljöer. Hur kommer det sig att vi kan bli så påverkade av reklamen? Skänker bilderna självkänsla och status? Känner vi tillfredställelse och lycka när vi har köpt produkterna?


Coca-Cola är ett av de företag som satsar mycket på sin reklam. Dels har de en reklamfilm vid jul där självaste jultomten dricker drycken. Detta bidrar nog till att många förknippar Coca-Cola med denna härliga högtid, inte främst barnen som ser upp till en person som jultomten. Dels har Coca-Cola Zero lanserats med ett flertal "grabbiga" reklamfilmer där mannen som dricker Coca-Cola Zero omringas av vackra kvinnor. Hur kommer det sig att Coca-Cola bidrar till en könsstereotyp bild i media där mannen är mäktig med sin Coca-Cola och kvinnorna underordnade honom? Denna reklam kan bidra till samhällets idéer om hur man beroende på vilket kön man har borde behandlas och bidra till en rad orättvisor. I U-länder som Indien och Afrika kan man finna reklam för Coca-Cola på lyckliga familjer som dricker Coca-Cola. Vill Coca-Cola att en fattig familj i Indien blir påverkade till att köpa Coca-Cola istället för näringsrik mat? Med de pengar och den makt företaget har borde de kanske tänka på hur reklamen kan påverka de fattiga familjerna? Familjen kanske inte kan köpa sig dyra märkeskläder eller dyra bilar, men chansen är nog större att de kan köpa sig en Coca-Cola. Huruvida den fattiga familjen i Indien kommer må bättre av att köpa sig en Coca-Cola kan man fråga sig.


Hur kommer det sig att så många väljer att köpa Coca-Cola? Dels visade blindtestet att Coca-Cola faktiskt smakar bättre enligt våra försökspersoner. Vi frågade försökspersonerna innan testet huruvida de hade smakat Coca-Cola eller Ubuntu tidigare eller inte, och det visade sig att alla 5 personerna hade smakat Coca-Cola tidigare, men endast 1 person hade smakat Ubuntu. Eftersom att de är mer vana vid Coca-Colasmaken kanske de kände vilken som var vilken och därmed valde Coca-Cola, de kanske helt enkelt blev omedvetet påverkade.


En annan anledning till att man väljer att dricka Coca-Cola kan vara att de är mer förknippat med pengar i och med att företaget är väldigt lönsamt, det kanske alltså anses som status att gå runt med en Coca-Cola jämfört med en Cola från Ica. Självklart har nog sannerligen reklamen en stor inverkan på Coca-Colas stora försäljning. Men hur marknadsför sig egentligen Ubuntu? Själv hade jag knappt hört talas om drycken innan vi beslöt oss för att göra det här projektet. Beror det på att de inte har någon reklam? Genom TV-reklam kan man nå ut till många konsumenter eftersom att i stort sett alla familjer har en TV hemma, men Ubuntu har ingen TV-reklam.


Varför inte göra lite mer reklam för sig? Ubuntu bidrar till en extra summa pengar utöver lönen till sockerodlarna i Malawi. Vad denna extrasumma ska användas till får sockerodlarna i Malawi demokratiskt besluta om, och pengarna kan gå till byggnad av nytt vårdhem, barnhem eller brunn. Detta om något tyder väl på medmänsklighet som Ubuntu betyder på det sydafrikanska språket Zulu? Genom att vi köper en Ubuntu-Cola bidrar vi med pengar till sockerodlarnas länder, och försöker därmed förbättra deras standard. Varför inte göra reklam för något så bra? I och med allt prat om klimathotet, och växthuseffekten i samhället kanske det finns ett ökat intresse för miljövänligare produkter, detta kanske Ubuntu borde lyfta fram i sin marknadsföring. Att köpa en rättvisemärkt Cola framför en vanlig Coca-Cola är en väldigt enkel åtgärd för människan och miljön. Ubuntu kanske borde satsa mer på att rikta sin reklam till ungdomar eftersom att det är vi som är framtiden och vår och våra framtida generationers värld som vi i nuläget förstör.

Varför inte köpa en Ubuntu-Cola istället för en Coca-Cola? Även om Ubuntu kostar en eller två kronor mer än en vanlig Coca-Cola vet ni ju nu vad dessa extra pengar går till - en ökad standard till befolkningen i Malawi som framställer sockret. Eftersom att Ubuntu även är rättvisemärkt innebär det att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, att barnarbete och diskriminering motverkas, att demokratin främjas, lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt  och att miljöhänsyn och den ekologiska produktionen främjas. Allt detta är kriterier för en rättvisemärkt vara, och alltså kriterier för Ubuntu.

Vill du läsa mer om vad som krävs för en produkt att klassas som rättvisemärkt?
Kika in på: http://www.rattvisemarkt.se/cldoc/24.htm
Vill du läsa mer om hur Coca-Colas reklam har kritiserats?
http://www.aftonbladet.se/wendela/article4695351.ab 

/ Stephanie


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0