Lösning E - Miljökompensation
På senare år är det möjligt att för en extra slant kompensera för de utsläpp ens flygresa bidrar med - en så kallad miljökompensation. Kompensationen kan gå till olika projekt, de vanligaste består av skogsplantering (som reducerar koldioxidhalten) och investering i förnybara energiprojekt/energisparande. Man kan kompensera för endast koldioxid eller för alla utsläpp, direkt via det flygbolag man tänkt resa med då man bokar sin resa, eller själv gå in på en hemsida - ex http://www.greenseat.com/ - och kompensera för sin resa där. Olika företag har lite olika medel för att räkna ut hur mycket kompensationen kommer att gå på, men här nedan följer ett exempel från Green Seat:
En variant är att kostnaden beräknas med en koldioxidberäkning (man räknar alltså inte med övriga utsläpp) baserat på hur långt man flyger. Man har då använt sig av beräkningen 0,18 ton koldioxid per 100 mil för korta sträckor (dvs. kortare än 100 mil) och 0,11 ton koldioxid per 100 mil för långa sträckor (längre än 100 mil). Man utgår då från beräkningar som UNEP (United Nations Environment Programme) har gjort. Dessa priser används: € 10 per ton koldioxid (priset kan variera över tiden beroende av projektkostnader och koldioxidens marknadspris), och € 1 som är en administrationsavgift för varje transaktion.[1]
Det finns dock stora trovärdighetsproblem då många kritiska röster mot miljökompensationen säger att en stor del av de klimatkompensationer privatpersoner köper består av projekt utan bevisad effekt och utan efterhandkontroll. Ett exempel är att om ingen ser till att skapa ett långsiktigt skogsbruk och skogen ändå till slut slutavverkas (biomassan används), kommer ändå koldioxiden frigöras till atmosfären. Då skulle den enda effekten av kompensationerna vara att man legitimerat de fortsatta utsläppen som flygindustrin bidrar till. Miljökompensationen skulle då ge privatpersoner en ursäkt för att fortsätta sitt flygande och därmed fortsätta släppa ut växthusgaser. Flygningar och flygindustrin skulle därmed troligtvis öka vilket skulle påverka miljön negativt - även om man antar att miljökompensationen skulle fungera. (Det är exempelvis inte alla företag som kompenserar för alla utsläpp, tillverkning av flygplan ökar etc.)
Vi anser dock att det finns fler fördelar än nackdelar när det gäller miljökompensationen, det finns ju trotsa allt många projekt som klassas som säkra (dessutom behöver ju inte kompensationen betyda att man nödvändigtvis måste flyga mer!). Ett sätt att försäkra sig om att pengarna gör nytta är att välja de projekt som är godkända inom ramarna för FN:s Kyotoavtal. All klimatkompensation som är godkänd inom dessa ramar genomgår nämligen en grundlig granskning.[2]
Ett smart sätt att få fler att miljökompensera har GreenBagTag lanserat, då man säkrar miljön samtidigt som sin väska. De har kombinerat en adressbricka med ett kompensationsbevis. Genom att man betalar för de koldioxidutsläpp man flyger för får man denna bricka. Det finns tre nivåer:
- Ljusgrön bricka - kompenserar ör 0,8 ton koldioxidutsläpp. motsvarar två resor tur och retur Malmö-Stockholm och en resa tur och retur Stockholm-Malmö.
- Mellangrön bricka - Kompenserar för 2,7 ton koldioxidutsläpp. Motsvarar resor för ljusgrön bricka plus en resa tur och retur Stockholm - Bangkok.
- Mörkgrön bricka - kompenserar för minst 6 ton koldioxid. Avsedd för personer som flyger mycket och kan fyllas på med valfritt antal ton koldioxidkompensation.[3]
Då andra ser att man miljökompenserat kanske även fler väljer att göra det. Att det i nuläget är så få som väljer att miljökompensera kan bland annat bero på att man är lite självisk och tänker att den lilla kompensationen inte kommer att gör någon skillnad. Dessutom tenderar människan att vara en aning egoistisk och därmed inte orkar göra/betala lite extra om man inte ser resultatet på direkten. Därför tror vi att om man får ett bevis - som man dessutom kan visa upp för andra! - så kommer fler att lockas att välja att använda sig av liknande projekt som GreenBagTag och därmed bidra till en bättre miljö!
[1] http://www.greenseat.com/se/boekmod-pag1_dotnet.asp