Men vad ÄR Arktis?
Så uttalar sig i alla fall Annika E Nilsson från Stockholm Environment Institute i en riksdags"debatt" som går att hitta på SVTs webbsida, om ni har två timmar över så tycker jag att detta verkligen är intressant, även om det blir lite tradigt i längden:
http://svtplay.se/v/1569280/nordens_roll_i_kampen_om_arktis_del_1
Till denna konferens kommer det många kunniga personer och berättar om hur det egentligen står till på Nordpolen.
Så, för att sammanfatta lite:
Arktis har inga egentliga gränser, och beroende på allas olika intressen så kan denna gräns se olika ut, om man ser det från en forskares perspektiv eller en politikers, för att ta upp ett par exempel.
Arktis är en del av stater, och dessa stater är:
Ryssland*
Kanada*
Danmark (Grönland och Färöarna)*
USA (Alaska)*
Norge
Island*
Sverige
Finland
De länder jag satt en " * " efter är kustländerna, det vill säga de som verkligen angränsar till Arktis.
Vilka regler är det då som gäller på Arktis?
WWFs Arktisrapport beskriver att en bristfällig lagstiftning kan bli ett stort problem vad gäller de olika för den giriga människan intressanta delar vad gäller utvinningen av olja.
Den lag, eller rättare sagt konvention, som gäller för Arktis är "Havsrätten" beskriver Hans Corell, som personligen var med och beslutade om denna och som har varit FNs rättschef.
Naturvårdverket beskriver Havsrätten som följande:
"Konventionen om territorialvattnet och tilläggszonen, Konventionen om det fria öppna havet, Konventionen om fisket på öppna havet och bevarandet av havets levande resurser samt Konventionen om kontinentalsockeln".
Turligt nog för mig så här på sluttampen av projektet så har även naturvårdsverket kommit med en lysande sammanfattning av vad som gäller på Arktis:
"Världens länder enades 1970 om att havsområden och havsbottnen som ligger bortom kuststaternas bestämmanderätt är alla människors gemensamma arv och bara får nyttjas under internationell kontroll. Med Havsrättskonventionen 1982 samlades havsrättsfrågorna i ett enda politiskt avtal. Konventionen täcker dels traditionella havsrättsrättsfrågor som territorialrätt (sjöfart, fiske, rätten att färdas genom internationella sund och farleder), dels frågor som uppkommit under 1900-talet. Dit hör bland annat beräkningar av kuststaternas ekonomiska zoner, hur uppdelningen av kontinentalsockeln skall ske, hur havsmiljön ska skyddas och hur länder som saknar kust ska få tillgång till havet och kunna bedriva havsforskning."
För att undvika konflikter är det oerhört viktigt att alla försöker följa de här reglerna och hålla sig till sina gränser så gott det går, även om det är mycket som lockar uppe på den sköra polen.
Arktis är huvudsakligen ett fruset hav, men med skrämmande beräkningar beräknas farvattnen vara fria mellan våra stormakter USA och Ryssland redan år 2013. Vi måste vara otroligt försiktiga nu.