Omsättning, organisationer & framtiden

Pappersindustrin står som sagt för 10 - 12 % av Sveriges industrier, och är därför en mycket viktig del av Sveriges ekonomi. Förutom att vi exporterar till andra länder, så försörjer industrin många svenska familjer genom att skapa arbeten. Framförallt ger det arbeten på glesbygden, där det finns få alternativa sysslor. Skogs- och träindustrin sysselsätter direkt 72 000 människor enligt statistiska centralbyrån. Exportvärdet av skogsindustrin är 110 miljarder kronor. En viktig summa för Sverige. Dessutom har vi en viktig roll i den globala försörjningen av skogsindustriprodukter. Pappersindustrin i Norden står för ungefär hälften av Västeuropas pappersanvändning.


Det är alltså stora mängder papper vi pratar om, men en stor betydelse för Sverige likväl som för omvärlden. Eftersom trä är ett levande material så är det också utsatt för naturens påfrestningar, som väder och klimatförändringar. I dessa tider med allt prat om växthuseffekten så kan man ju undra hur det kommer att påverka skogarna. Kommer en vattennivåhöjning att påverka? Kommer ekosystemen att påverkas om temperaturen höjs? Kommer efterfrågan efter papper att öka om befolkningen ökar? Kommer skogarna att hinna växa ikapp skogshuggningen? Allt detta är frågor vi måste ta reda på, för att om skogarna är hotade så blir Sveriges ekonomi hotad, och det kan ge svåra konsekvenser.


Dock så har redan många åtgärder tagits för en hållbar utveckling. Först och främst så är papper nedbrytbart och är därför ett bra material att använda sig av, men kruxet ligger inte på pappret, utan på användningen av papper, hur vi lätt slösar på denna naturtillgång.


Det finns certifieringar som många organisationer i Sverige tagit del av. Till exempel så har vi FSC - Forest Stewardship Council, som arbetar för att behålla biologisk mångfald i skogarna, genom att blanda trädarter och genmodifierade träd förbjuds att planteras. Andra verksamheter som friluftsliv, jakt och renskötsel tas också hänsyn till. Detta är en standard som skrevs på 1998, och ungefär hälften av Sveriges skogsmarker (ca 10 miljoner hektar) har en FSC-licens. Några organisationer som skrivit på detta avtal, förutom skogsbrukare, är Coop, Världsnaturfonden WWF som alla arbetar för att bevara skogarna. Organisationerna har delats in i tre kammare, en för Miljö, en för Social och en för den Ekonomiska aspekten, för att kunna samarbeta på ett effektiv sätt.


PEFC - Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes - är den största organisationen som ger ut certifieringar för uthålligt skogsbruk och märkning av trä- och pappersprodukter. Denna organisation arbetar globalt och har en internationell styrelse i Genéve. De tar precis som FSC hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska kriterier.


Beredskap finns på gång och vi värnar om våra skogar. Dock så är detta ur ett hållbart perspektiv som det ser ut idag, påverkan av yttre faktorer nämns inte. Detta kan vara svårt att förutse när man inte vet var det kommer att yttra sig, eller när. Men miljön är ett stort orosmoment och man vet inte vad som kommer att ske. Vi vet bara att skogarna skyddas i Sverige. Sedan så måste man ta i beaktning att vi inte vet att alla skogar har gått med i dessa organisationer som ger ut licenser, och att det även förekommer illegal avverkning av skog, även om detta är vanligast i regnskogsområden och i Ryssland.

Läs vidare på:
www.fsc-sverige.org
www.pefc.org


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0