TYGla dina gifter: Giftlista

Att gifter finns i våra kläder är något som de flesta är medvetna om, men hur påverkar dessa gifter oss och vår miljö? Här kommer några exempel på gifter som vi utsätts för från textilindustrin.

Ftalater
:

En grupp kemikalier baserat på ftalsyra som finns i PVC-plast som i sin tur finns i plasttryck på tröjor, men också i vissa barnleksaker. Kan störa fertiliteten och exponering vid graviditet kan leda till missbildning hos fostret. Ftalater finns på textilimpotörernas lista över otillåtna kemikalier, men finns ändå i hög grad hos t-shirtar hos bland annat Carlings, NK, Stadium och MQ, enligt en undersökning från Naturskyddsföreningen.

  

Nonylfenoletoxylat:

Finns på våra kläder, men tvättas sedan bort och görs om till nonylfenol och släpps ut i vårt vatten. Släpps ut både vid produktion av kläder, men kan också finnas direkt på kläderna som säljs. I Sverige är det förbjudet, men finns i de flesta importerade kläder. Den är fettlöslig, och tas därför lätt upp av organismer. Det kan påverka reproduktionsförmågan hos organismer. Den har visat ha samma påverkan på människor, när vi äter fisk eller dricker vatten med höga halter av nonylfenol.


Bromerade flamskyddsmedel:

Bromerande flamskyddsmedel är ett medel liksom namnet avslöjar som sprutas in i diverse produkter så att de inte fattar eld lika lätt. Det sprutas/blandas in i plaster, textilier och elektronisk utrustning. Denna kemiska substans har utvecklats så att den är stabil vilket innebär att den svårare bryts ner. Dessutom är den giftig och tas upp av andra organismer enkelt eftersom den är fettlöslig, därför klassas den som en miljögift. Bromerande flamskyddsmedel läcker ut i naturen när produkter innehållande medlet skrotas.


Miljögifterna hamnar överallt men framförallt i havsbotten där de tas upp av små organismer. Eftersom miljögifternas kemiska sammansättning påminner om hormoner och är fettlösliga stannar de i deras kropp. Fiskar som livnär sig på dessa organismer får därför större halter miljögifter i sig, ju längre upp i näringskedjan desto större blir doserna, och vem ligger högst i näringskedjan om inte människan? Med andra ord genom att släppa ut dessa miljögifter förgiftar vi oss själva.


Läs mer:

http://www.miljoportalen.se/vatten/vattenfoeroreningar/bromerade-flamskyddsmedel-ett-pyrande-miljoehot


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0