Chicken Crew!
• En hel grillad kyckling kostar i genomsnitt mellan 40-50 kr styck. Ett kg frysta kycklingfiléer kostar ca 70 kr. Färsk oxfilé kostar i genomsnitt 270 kr/kg. Denna pris skillnad kan göra att fler svenska familjer väljer att köpa kyckling istället för kött.
Varför?
• Statistik visar på att kvinnor äter något mer kyckling än männen. Framförallt barnfamiljer med många och små barn äter mer kyckling i genomsnitt.
• Undersökningar som gjorts resulterar i att personer i syd och väst Sverige tycker mer om kyckling och konsumerar mer kyckling än övriga svenskar.
• 86 % av alla svenskar föredrar att köpa svensk kyckling och för 12 % av alla svenskar spelar det ingen roll vart ifrån kycklingen kommer. Svenskar tycker att svensk kyckling har bättre kvalité, vill gynna svenska producenter, kortare transporter som är bättre för miljön samt att svenskar tror att kycklingen har fått en bättre djurhållning.
• Varje kg kyckling vi äter så släpper vi ut ca 2-3 kg koldioxid.
• I Uppdrag granskning där gjordes ett exempel på att om en familj byter hälften av nötköttsintaget mot kyckling så skulle detta motsvara en besparing i koldioxidutsläpp motsvarande vad en miljöbil släpper ut, per år.
Läs mer på:
http://www.minmat.org/data/internal/data/32/1141135069012/Sammanfattning.pdf%20januari%202006
www.coop.se