Dansk kyckling import
Förra året var den danska kyckling importen mycket hög. I Danmark är djurskyddskraven lägre, uppfödningen billigare och det bidrar till ökad import.
Omkring 40 procent av all kyckling Sverige konsumerar är utländsk. Fyra av fem importkycklingar kommer från Danmark. Konkurrensen utifrån av billig kyckling har under 2000-talet ökat.
EU-kommissionen lanserade ett förslag om att göra det svenska omsorgsprogrammet för slaktkyckling till hela EUs modell. Men detta var något som länder med hög beläggningsgrad i kycklingstallarna ställde sig emot. Polen var ett av dessa länder som motsatte sig förslaget.
Polen lyckades vid ett EUs rådsmöte höja gränsen för hur mycket kyckling uppfödarna får ha per kvadratmeter. En höjning till 42 kilo per levande vikt. Det innebär att Danmark inte behöver dra ner från sina 41,5 kilo. Högt över Sveriges högsta tillåtna vikt, 36 kilo.
Danmarks uppfödare bevarar i och med detta kostnadsfördelarna i förhållande till de svenska uppfödarna.
Att ha ett hårdare djurskydd och en frivillig salmonellakontroll resulterar i att Sveriges uppfödare har en merkostnad på 50 öre per levande kyckling. Detta demonstreras i en beräkning gjord av Svensk Fågel år 2003. Detta innebär att det blir en skillnad i kostnader på omkring en halv miljon för en genomsnitt svensk uppfödare på ett år.
Ursprung
Stora mängder lågpriskyckling från Brasilien och Thailand importeras till Danmark, Nederländerna samt Tyskland som sedan exporteras vidare efter ompaketering. Kycklingens ursprung framgår inte på förpackningen eller i någon importstatistik så man kan inte vara säker på att den kyckling vi importerar från Danmark är helt dansk. I Sverige kan vi spåra kycklingens väg från uppfödaren till butikerna.
Så är det inte bättre att köpa svensk kyckling?
Läs mer:
http://www.lantbruk.com/Article.jsp?article=33737