Ökad kyckling konsumtion i Sverige
Kyckling konsumtionen har ökat kraftigt världen över. I Sverige har konsumtionen fördubblats under de senaste tio åren. Kycklingprodukter är en global marknad och hårt konkurrensutsatt. Priset är något som varit en viktig faktor och import av lågprisprodukter har ökat prispressen på den svenska och danska marknaden.
Ungefär 40 procent av den kyckling som vi äter i Sverige är importerad. Den största delen importerad kycklingen finner man i det frysta sortimentet, både inom detaljhandel samt restaurang- och storhushåll. Kycklingen kan ha transporterats över hela världen fri länder som Thailand och Brasilien, men 80 procent av den Svenska importen av kyckling kommer från Danmark. Den importerade kycklingen påverkar klimatet negativt i form av transporter, men förutom det så har den importerade kycklingen fötts upp under helt andra förhållanden än den svenska och har därmed en helt annan livsmedelskvalitet.
År 2006 drabbades Sverige av fågelinfluensan vilket minskade efterfrågan på kyckling och annat fågelkött, och de priser som redan var låga föll ytterligare. Det var drygt 30 länder som slutade importera kyckling, vilket slog hårt mot den danska exporten. Företagen Lantmännen och Kronfågeln lyckades dock att öka omsättningen med 25% och stärka deras marknadsposition trots den sviktande marknaden 2006.
Priset är fortfarande en viktig faktor men konsumenternas intresse är kvalitet, säkerhet och ursprung har ökat efter fågelinfluensutbrotten.
Den billiga import kycklingen pressar ner priset på den svenska kycklingen. Detta är något som påverkar medlemsföretag och bönder som förlorar handlare.
Läs mer på:
http://www.svenskfagel.se/?p=3087
http://www.lantmannen.com/sv/Lantmannen-COM/Verksamhet/Lantmannen-Kronfagel2/Marknad-och-Position/